be j. birza

 
 

Birza verheft het ‘onbeduidende’ tot kunst

‘Wie oog heeft voor vergankelijkheid, ziet onbedorven schoonheid.’


Dit is sinds jaar en dag het motto van beeldend kunstenaar Be J. Birza. Zijn boekobjecten en wandobjecten zijn de zwijgende getuigen van het vergankelijke. Kleine waardeloze voorwerpen zoals stukjes beschreven papier, postzegels en oude attributen krijgen van Birza een poëtische zeggingskracht als hij ze, met hulp van hedendaagse technieken, arrangeert in een nieuw kunstwerk.


Zink en andere metalen onderwerpt hij aan chemische procedés, die oxidatie en verwering teweeg- brengen. Ze vormen de grijsgrauwe verweerde achtergrond voor assemblages, waarop alledaagse gevonden voorwerpen de aandacht trekken. Een roestige soeplepel, kwasten, oude koperen belletjes of een loep; door ze te herschikken in com- binatie met oude foto’s, handschriften en stempels krijgen ze een haast filosofische zeggingskracht. Zo verheft hij het ‘onbeduidende’ tot kunst.


In zijn boekobjecten onderzoekt hij het boek als vorm. Lood en leisteen vormen het solide fundament van alle boekobjecten. De opengeslagen boeken bieden een blik in Birza’s poëtische binnenwereld.Door computertechnieken wordt laag over laag het beeld tot stand gebracht en door middel van hitte in het dikke papier geperst. Vervolgens voorziet hij ze van kleine objecten zoals een munt, een gordijnkoord of een deel van een dwarsfluit. Zo ontstaat een wereld waarin in onbruik geraakte attributen een tweede leven krijgen. En waarin het boek langzaam maar zeker ook een plek aan de wand krijgt, want de sokkels zijn zo gemaakt dat de boekobjecten aan de wand kunnen hangen.